fbpx

Duyu Bütünleme Bozukluğu Ve Yeme Bozuklukları

Duyu Bütünleme Bozukluğu Ve Yeme Bozuklukları

4 sene önce paylaşıldı.

Duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar kıyafetlerin içindeki etiketler, elektrikli süpürgenin sesi gibi şeylere fazla duyarlı olabilirler veya koordine olmakta sorun yaşayabilirler. Bu gibi rahatsızlıkların yanında çoğu da yediklerini seçerler. Yedikleri şeyin yapısı, tadı, kokusu ve çıkardıkları sesten çok kolay bir şekilde rahatsız olabilirler. 

Yeme bozuklukları davranışsal, biyolojik, duygusal, psikolojik, kişisel ve sosyal birçok faktöre dayanabilir. Kişiyi duygusal ve fiziksel bakımdan çöküntüye uğratabilir. Yeme bozukluklarının gelişimini etkileyen birçok etken vardır. Psikolojik etkenler mükemmeliyetçilik, anksiyete, depresyon, duygularla başa çıkamama ve obsesif kompulsif davranışları içinde bulundurur. 10 yemek çeşidinden az yemek ve yeni çeşitleri denemeyi reddetmek yemek seçmeyi geçmiş, artık bir yeme bozukluğuna adım atılıyor demektir.

Duyu bütünleme bozukluğu olan çocukların neredeyse hepsi -aralarında obez veya normal kiloda olanlar olsa bile- kısıtlı sayıda  yemek çeşidini yiyebildikleri için yeme bozukluklarından muzdariplerdir. Yemek yemenin duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar için zor olmasının sebebi yemeklerin görünüşlerinin, dokularının, kıvamlarının, kokularının ve tatlarının birbirinden çok farklılık gösterebilmesidir, bu durum kişinin duyularının çok fazla uyarılmasına ve bunalmasına yol açabilir.

Duyu bütünleme bozukluğu ve yeme bozukluklarının arasındaki ilişki hakkında yapılan çalışmalar bu durumdan muzdarip çocukların yediklerini seçtiğini, neredeyse hiçbir zaman ailenin diğer üyeleriyle aynı yemeği yemediklerini, çoğu yemeği dokusu veya kokusu yüzünden yemediklerini öne sürüyor. Bu özellikler yeme bozukluğu olan kişilerde de bulunuyor. Bu durum zaman içerisinde kişinin iştahının azalmasına ve ciddi ölçüde kilo kaybı yaşamasına sebep olabilir.

Etiketler: