Duyu bütünleme bozukluğu ve hiperaktivite bozukluğu birbirine benzeyen durumlardır. Hatta bazı durumlarda duyu bütünleme bozukluğu yerine hiperaktivite bozukluğu tanısı konulduğu bile oluyor. Bu yüzden ikisinin benzerliklerini ve farklarını bilmemiz gerekiyor.
İki bozukluk da kişiyi tedirgin hissettirir ve konsantre olmasını engeller. Ayrıca kişinin duygularını kontrol etmesini de zorlaştırır. Bu yüzden bu durumlardan muzdarip çoğu çocuk sık sık öfke nöbetleri geçirir. Çocuklar gergindirler ve sosyal ortamlarda uygun olmayan hareketlerde bulunabilirler. Duyu bütünleme bozukluğu olan kişiler de hiperaktivite bozukluğu olan kişiler de beyinlerini asla durduramadıklarından şikayet ederler.
Duyu bütünleme bozukluğu, beyin duyu organlarımızdan gelen bilgiyle doğru şekilde ilgilenemediğinde ortaya çıkar. Normal kabul edilen bir şey duyu bütünleme bozukluğu olan birisini rahatsız edebilir. Kıyafetlerinin etiketleri canlarının inanılmaz derecede yanmasına, ışığı açmanız gözlerinin sulanmasına neden olabilir. Yemeğin dokusu, kokusu tarafından kolayca mideleri bulanabilir.
Fakat bunun tam tersi bir durum da olabilir. Yani duyusal uyarılara gereğinden az tepki de verebilirler. Acı eşikleri çok yüksek olabilir, bu sebeple de tehlikeli bir durum olduğunda -ocak ateşine çok yaklaşmak gibi- bunun farkına varmayabilirler veya çok geç varabilirler.
Öte yandan, hiperaktivite bozukluğu fevri davranışları ve dikkati kontrol etmekle ilgilidir. Hiperaktivite bozukluğu olan bir çocuğun öğrenme zorluğu olabilir. Kıpırdamadan oturmak, beklemek konusunda sıkıntı yaşayabilir. Sürekli hayal kurmak, eşyaları kaybetmek veya unutmak, fazla konuşmak da hiperaktivite bozukluğunun kişi üzerindeki etkilerindendir.
Çocuğunuzun hiperaktivite bozukluğuna mı yoksa duyu bütünleme bozukluğuna mı sahip olduğunu anlamak çok kolay değildir. Yapılan bir araştırmaya göre duyu bütünleme bozukluğu veya hiperaktivite bozukluğundan birinin semptomlarını gösteren çocukların %40’ı diğerinin de semptomlarını gösteriyor. Duyu bütünleme bozukluğu olan çocukların hisleriyle başa çıkabilmek için hiperaktivite bozukluğunun semptomları olan bazı davranışları benimsedikleri görülüyor.
Amfetamin veya metilfenidat bazlı uyarıcı ilaçlar hiperaktivite bozukluğu olan çocukların sosyal ortamlarda uygun olmayan hareketlerde bulunmamalarını ve dikkatlerini toplamalarını sağlar. Fakat duyu bütünleme bozukluğu için kullanımda olan bir ilaç yoktur.
Duyu bütünleme bozukluğu genellikle davranış terapileri veya uğraş terapileri ile çözülmeye çalışılır. Davranış terapisi hiperaktivite bozukluğunun tedavisi için de kullanılabilir.