fbpx

Duyu Bütünleme Bozukluğu Türleri

Duyu Bütünleme Bozukluğu Türleri

5 sene önce paylaşıldı.

Model 1 Duyu Düzenleme Bozukluğu

Aşırı Hassaslık

Aşırı hassaslığı olan bireyler duyulardan gelen uyarılara karşı diğer insanlardan daha hassastır. Bedenleri uyarılara çok yavaş veya çok yoğun tepkiler verir. Kendilerini sürekli bir his bombardımanı altındaymış gibi hissedebilirler. Bunun sonucunda da bedenleri hissettikleri şeylere karşı “savaş ya da kaç” mekanizması geliştirebilir. Genellikle kendilerini olabildiğince az uyarılacakları ortamlarda, durumlarda bulundururlar.

Yetersiz Hassaslık

Yetersiz hassaslığı olan bireyler genellikle sessiz ve pasiflerdir. Çevrelerinden gelen uyarılara olan tepki verme eşikleri diğer insanlardan daha düşüktür. Çevrelerinden gelen duyusal girdileri anlamadıkları için içine kapanık, anlaşması zor veya dalgın görünebilirler. Yetersiz hassaslıkları kötü denge, sakarlık ve gücünü ayarlayamamak gibi durumlara yol açabilir. Bu çocuklar cisimlerin çok sıcak ya da çok soğuk olduğunu algılayamayabilirler veya yere düşünce, bir yere çarptıklarında bir şey hissetmeyebilirler.

Duyu Arzusu

Duyu arzusu olan bireyler hep duyular yoluyla uyarılmak ister. Sürekli hareket etmeye, çarpmaya veya zıplamaya meyillilerdir. Her şeye dokunma ihtiyacı duyabilirler ve fazla fiziksel temas kurabilirler,  kişisel alan kavramları olmayabilir. Duyu arzusu olan kişilerin genellikle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olduğu düşünülür. 

Model 2 Duyu Merkezli Motor Bozukluğu

Duruşsal Bozukluk (Postüral Bozukluk) 

Duruşsal bozukluğu olan bireyler hareket ederken veya oldukları yerde dururken bedenlerini dengede tutma konusunda sıkıntı yaşarlar. Bu durum iyi, sağlam bir duruşu tutacak kadar bedensel kontrollerinin olmamasından kaynaklanır.

Hareket Planlama Bozukluğu (Dispraksi)

Hareket planlama bozukluğu olan bireyler duyulardan alınan bilgileri düzenli şekilde işlemede sorun yaşarlar. Bu sebeple de hareketlerini planlamada ve yeni motor becerileri gerektiren hareketleri yapmada zorlanırlar. Bu kişiler genellikle sakar ve kazaya eğilimlidir. Oyuncak kırabilirler, ince motor becerileri gerektiren aktivitelerde zorlanabilirler, topla oynanan sporlarda sorun yaşayabilirler.

Model 3 Duyu Ayırt Etme Bozukluğu

Duyu ayırt etme duyusal uyarıların belirli özelliklerinin algılanması ve anlanması olayına denir. Duyu ayırt etme bozukluğu olan kişiler duyusal uyarıların özelliklerini, farklılıklarını belirlemekte sorun yaşarlar. Bu da uyarıları anlamada ve yorumlamada yetersizliğe veya uyarıların benzer ve farklı noktalarını saptamakta sorunlara yol açar. Kişiler duydukları, gördükleri, hissettikleri şeylerden birbirine yakın olanları ayırt edemeyebilir.

Etiketler: