fbpx

Otizm Hakkında Bilinmeyenler

Otizm Hakkında Bilinmeyenler

5 sene önce paylaşıldı.

Görülme olasılığı her geçen gün artan ve çağımızın rahatsızlıkları arasında gelen otizm, özellikle 3 yaş öncesi çocuklarda daha fazla gözlemlenir. Sosyal becerileri ve iletişimlerinde güçlük sorunları ile kendini göstermeye başlar. Bir hastalık olarak değilde rahatsızlık olarak bilinmesi gereken otizmin erkek çocuklarda görülme oranı ise kız çocuklarda görülme olasılığından 5 kat daha fazladır.

Otizm, yaşamın ilk yıllarında çocukların gelişimsel bozukluğu olarak ortaya çıkıyor.  Otizmli çocuk yaşıtlarından farklı davranır, göz teması kuramaz, konuşamaz ve ismiyle çağrıldığında tepki vermez. Anlatılanları dinlemez, anlamaz ve hep aynı şeyleri tekrarlar. Bu tür bulgular ortaya çıkan çocuklarda otizmden şüphelenilebilir. Hemen bir hekime veya psikoloğa başvurulması gerekir. Oluşum nedenin veya neyin sebep olduğu bilimsel olarak tam tespit edilemeyen bu rahatsızlık, çocuk anne karnındayken yapılan testlerde de ne yazık ki tespit edilemiyor.

Beyinde oluşan bir hasarın otizme neden olduğu veya ailenin ya da çocuğun zehirli kimyasal maddelere maruz kalması nedeniyle ortaya çıktığı düşünülse de kesin sebebi henüz tespit edilememiştir. Öte yandan genetik bir rahatsızlık olduğu görüşü de kuvvetlidir. “Otizm, nörolojik bir gelişimsel bozukluktur. Ailenin yaşadığı yerle, bebeğin beslenme kalitesiyle ya da sosyal, ekonomik farklılıklarla açıklanabilecek bir rahatsızlık da değildir.” görüşü de ağırlıktadır.

Otizmin çocuğun yaşamına etkileri ise kişiden kişiye farklılık gösterir, çok ağır vakalarda meslek yaşantılarını sürdürebilme, evlenme durumu da mümkün olamayabilir. Vakadan vakaya değişmekle birlikte zekâ geriliği, nörolojik sorunlar (epilepsi, ciddi dikkat, algı, bellek sorunları) tabloya eşlik edebilir. Öfke denetiminde sorunlar yaşanır. Davranış bozuklukları ve öğrenme ile ilgili güçlükler vakalarda değişik şiddette görülebilir. Otizmli bir çocuğa sahip olmak ailelere duygusal, maddi ve psikolojik anlamda sıkıntılar yaşatabilir.

Otizmli çocuğun tamamen ebeveynlere bağlı olması nedeniyle aileler çocuğunun geleceğinden endişe ederek, kaygı duymaya başlar. Diğer tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi otizmde de erken teşhis oldukça önemlidir. Otizm etkilerinin yoğunluğu çocuktan çocuğa değiştiği için tedavi de çocuktan çocuğa değişir ve çocuğa göre ayarlanır. Tedavide aile ve doktor iş birliğinde otizmli çocuğun iletişim ve sosyal becerileri geliştirilebilir.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir