fbpx

İşitme Engeline Sahip Çocuklara Eğitim Tavsiyeleri

İşitme Engeline Sahip Çocuklara Eğitim Tavsiyeleri

5 sene önce paylaşıldı.

En önemli duyu organlarımızdan birisi kulağımızdır. Kulağımızın sesleri algılama yetisindeki tam ya da kısmi azalma görülmesi durumuna işitme kaybı denir.


Bu durum doğmadan önce veya doğduktan sonra meydana gelebilir. İşitme kaybında kulak, işlevini çok az gerçekleştirebilir ya da hiç gerçekleştiremez hale gelmesiyle duyma kaybı ya da sağırlık olarak da karşımıza çıkabilir.

İşitme kaybı ilerlediğinde ise engel haline gelmiş olur.

İşitme engeli çoğu zaman doğum anında, doğumdan önce ya da doğumdan sonra gerçekleştiği bilinmektedir.

En çok da kulağı besleyen damarların zedelenmesi sonucu damarların kulağa eskisi gibi kan taşıyamaması, işitme sinirlerinin yaşın ilerlemesi ile birlikte özelliğini kaybetmeye başlaması, beyinde yer alan işitme merkezinin özelliğini ve işlevini yitirmesi gibi nedenlerden dolayı işitme kaybı yaşayabiliriz. Fakat tek bir işitme kaybı olmamakla beraber çeşitlilikte göstermektedir.

İşitme Engeliyle karşı karşıya kalındığında erken teşhis çok önemlidir.

Fark edildiği andan itibaren tedaviye başlanılması gerekir.

Bu süreçte devlet, psikolojik destek imkânı, İşitme Engeli bulunan çocuklarla birlikte eğitim alabileceği Özel Eğitim ya da Rehabilitasyon Merkezleri destekleri vermektedir.


Özel Eğitim almak istiyor fakat maddi durumunuz buna müsaade etmiyorsa, devletin sunduğu hem eğitim hem de servis imkânlarından ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz. İşitme Engeliniz işitme cihazı ile ortadan kaldırabilir durumda ise devlet işitme cihazı desteği de sağlamaktadır.


Bu süreç hem sizin hem de çocuğunuz için zorlu bir süreçtir. İşitme engelli çocukların çoğunun zekâ problemi yoktur.

İşitme engelinin zekâ geriliğine değil öğrenme güçlüğüne sebep olduğunu bilemeli ve çocuğunuzun düzeleceğine inanmalısınız. İşitme kayıpları fark edildiğinde hemen doktorunuza başvurarak ona alması gereken tıbbi önlemleri aldırmalı ve eğitimli bir birey olması için eğitim almasını sağlamalısınız.


Ona bir şeyler anlatmaya çalışırken beden dilinizden destek almalı ve kendisini yalnız hissetmesini engellemelisiniz. Çocuğunuza karşı her zaman sabırlı olmalı unutmamalı ona her konuda güvenmeli ve duyabileceği konusunda inançlı olmanız gerektiğini her zaman aklınızda bulundurmalısınız.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir