Engelli bireyler için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan, çok çeşitli eğitim destek programları bulunmaktadır. Her engel çeşidi için farklı eğitim destek programı bulunmakta olup her birinin içeriği ise kedine özgüdür.
Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı’nın bedensel engelli bireyler, dil ve konuşma engeli bulunan bireyler, görme engelli bireyler ve işitme engelli bireylere verilen eğitim destek programları bulunmaktadır.
Yine öğrenme güçlüğü çeken bireyler, yaygın gelişimsel bozuklukları bulunan bireyler ve zihinsel engelli bireyler için de eğitim destek programları uygulamalı olarak verilmektedir. Bedensel engelli bireyler için eğitim destek programında doğum öncesi veya sonrası çeşitli olaylar olarak ayrılmaktadır. Bedensel engeli bulunan vatandaşların duruş, hareket, el ve kollarını düzgün bir şekilde kullanamamaktadır. Bu tarz sorunların ortadan kalkması ve hareket yeteneklerinin geliştirilmesi gibi eğitim uygulamaları yapılmaktadır. Bunun için bireylere ayakta durma, merdiven inip çıkma, destekli ve desteksiz yürüme gibi farklı aktiviteler yaptırılmaktadır.
Diğer bir destek programı olan dil ve konuşma eğitim destek programında ise bu konuda güçlük çeken bireyler için okuma yazma becerilerinin geliştirilmesi, günlük iletişimin akıcı bir şekilde sağlanması konusunda tedavilerini hızlandıracak hedefler amaçlanmaktadır. Bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için ise bireylere akıcı konuşma ve ses bilgisi gibi edinilmiş dil bozukluklarının düzeltilmesi için eğitimler verilmektedir.
Aynı şekilde görme, işitme ve zihinsel engeli bulunan bireyler için de öncelikle kendi engellerine neden olan etmenler tespit edilmektedir. Sonrasında bireylere bu yönde eğitimler verilmektedir. Yaygın gelişimsel bozukluklar destek eğitim programı kapsamında ise otizm, rett sendromu, dezintegratif bozukluk ve asperger bozukluğu gibi hastalıklara sahip olan bireylere eğitim ve destek sunulmaktadır. Eğitim ve destek programlarında her hastalık için farklı eğitim ve destek programı uygulaması hizmeti verilmektedir.
Özel öğrenme güçlüğü destek eğitim programında ise öğrenme güçlüğü çeken bireylere yönelik destek ve eğitim seçenekleri sunulmaktadır. Toplamda 750 saat eğitim ve destek sunulan bu programda okuma yazma ve matematiksel becerilerin geliştirilmesi gibi amaçlar güdülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu eğitim destek programlarının yanı sıra birçok özel kurum tarafından da engelli bireyleri hedef alan programlar düzenlenmektedir.