fbpx

Duyu Bütünleme Hareketleri Nelerdir?

Duyu Bütünleme Hareketleri Nelerdir?

5 sene önce paylaşıldı.

Duyu bütünleme, kişinin kendi vücudundan, çevresinden gelen duyusal bilgileri organize edebilen ve uygun bir şekilde kullanmayı mümkün kılan nörolojik bir işlem olarak tanımlanmıştır.

Uzmanlar günümüzde masa başında gerçekleşen birçok aktivite ile çocukların becerilerinin geliştiğini belirtmektedir. Sadece masa başında da değil çocuklarınızla yapabileceğiniz basit ama etkili birçok yöntem ile onların gelişimlerine daha da faydalı olunabilir.

Bu durumda ebeveynlerin, çocuklarının davranış, öğrenme ve dikkat gibi becerilerini de geliştirmek için çocuklarıyla oyunlar kurmaları gerekmektedir.

Çocukların zihinsel fonksiyonlarının gelişimini destekleyen ve tedavi edici birçok yönü bulunan duyusal bütünleme aktiviteleri, hem eğlenceli oluşuyla çocukların aktif katılımını sağlar hem de anne ve babalar ile çocuğun kaliteli zaman geçirmesine imkân tanır.

Günümüz anne babalarının en büyük sorunlarından birisi çocukların tablet, televizyon ve bilgisayarlardan başını kaldırmamasıdır. İşte bu durumda duyu bütünleme hareketleri ile yapılan aktivitelerin önemi daha da çok artıyor.

Ebeveynler için çocuğunuzla yapacağınız aktivitelerde aramanız gereken bazı şeyler vardır. Bu şeylerin, sinir sistemini en güzel şekilde destekleyen ve sizinle birlikte güzel vakit geçirebilmesini sağlayan aktiviteler olması oldukça önemlidir.

Örnek verecek olursak çocuklarınızla karşılıklı top atma ve oynama aktivitesi sayesinde çocuk elindeki nesneyi hedefe atmayı öğrenebilir. Yastık savaşı, tıraş köpüğü oyunu gibi eğlenceli oyunlar çocuğunuzla daha dolu dolu zaman geçirmiş olmanızı sağlayacaktır.

Evinizin bir köşesine ahşap, kadife, pürüzlü veya pürüzsüz cisimler koyduğunuzda çocuğunuz bu nesnelere dokunarak duyusal arayışlarına karşılık bulur. Çocuğunuzu bir battaniye yardımıyla sarıp sarmalayarak seni sosis yaptım gibi cümleler kullandığınız zaman çocuk hem sizinle oyun oynamış hem de battaniyeden gerekli duyuyu almış olacaktır.

Çocuklarda sallanma, yuvarlanma ve zıplama egzersizleri sayesinde denge ve pozisyon hissi duyularını uyarma, nane ve papatya gibi çiçekleri koklama ile koku duyusunu uyarma, karanlık oda, renkli ışıklar ile görme duyusunu uyarma, klasik müzik ve doğal sesler ile işitme duyusunu uyarma, reçel, limon v.b. gibi yiyeceklerle tat alma duyusunu uyarma örnekleri verilebilir.

Masa başında yapabileceğiniz aktivitelerde ise iki şekil arasını boyama, makasla bir şekli düzgün kesebilme, boyama ve puzzle gibi etkinlikler gerçekleştirmelisiniz.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir