fbpx

Bilinmesi Gereken Duyu Çalışmaları

Bilinmesi Gereken Duyu Çalışmaları

5 sene önce paylaşıldı.

İnsan vücudunun, bazı bölgeleri uyarılarak duyuların birbirleri ile uyumlu çalışmaları sağlanabilir. Duyusal işlemler ise merkezi sinir sisteminde gerçekleşir.

Duyularımız uyumlu bir şekilde çalıştığı takdirde beynimiz gelişime, yeni bilgilere ve öğrenmeye daha açık olur. Vücudumuzda birçok farklı görev üstlenen beş farklı duyu organımız vardır.

Göz görme, kulak işitme, burun koku alma, dil tat alma, deri dokunma organımızdır.

Öğrenme, duyu organlarımız yoluyla gerçekleşirken yeni doğan bebekler çevreyi tanımak için de duyularını kullanırlar. Duyu eğitimi çocuk dünyaya geldiği andan itibaren başlar. Çocuklarda beş duyunun etkin kullanımını sağlamak beyin yapılarının daha hızlı gelişmesine neden olur.

Çocuğun içinde olduğu her ortam duyu eğitiminde kullanılabilir.

Duyu eğitiminde çocukların beş duyusunu da harekete geçirecek farklı aktiviteler bulmak ve çocukların tam anlamıyla deneyimleyerek öğrenmesi sağlamak oldukça önemlidir.

Görme Duyusu

Görme Duyusu Gop

Çocuklarınızın görme duyusunu çalıştırabilmek için onunla birlikte kapak ya da kutuları ters çevirip eşlerini bulma oyunu oynayabilirsiniz.

Bebeklik dönemlerinde parlak nesneler ve oyuncaklar ile dikkatlerini çekebilirsiniz.

İşitsel Duyu

İşitsel Duyu Gop

İşitme duyusunu harekete geçirmek için çocuğunuza çeşitli ninniler ya da tekerlemeler söyleyebilirsiniz. Ses çıkaran oyuncaklarla oynamak, kaşıkla tabağa vurarak ses çıkartmak işitsel dikkat, algı ve hafıza gelişimlerini destekleyecektir.

Dokunma duyusu

Dokunma duyusu Gaziosmanpaşa

Dokunma duyusunu uyarmak amacıyla çocuğunuzun oyuncaklarını bir poşetin içine atıp gözlerini kapatarak aradığı oyuncağını dokunarak bulmasını isteyebilirsiniz. Evde bulunan farklı dokudaki nesneler ile dokunma sepeti hazırlayabilirsiniz.

Koklama duyusu

Koklama duyusu Gop

Koklama duyusunu uyarmak amacıyla evinizde bulunan nane, tarçın gibi baharatları koklatabilir ve kötü kokuları ayırt etmesini sağlayabilirsiniz. Mutfakta pişen yemeğin kokusundan ne olduğunu bulmak gibi oyunlar da oldukça faydalı olacaktır.

Tat alma duyusu

Tat alma duyusu gaziosmanpaşa

Tat alma duyusunu uyarmak amacıyla çocuğunuz ek gıdaya geçtiği gün itibari ile her geçen gün farklı yiyecekler tek tek verilmeli alışıldıktan sonra ise farklı tatları almasına fırsat verilmelidir.

Sallanmak, dönmek, koşmak ve zıplamak hareket ve denge duyumuzu uyarır ve düzgün çalışmasını sağlar. Ağır bir şey kaldırmak, itmek, çekmek, çarpışmak ise vücut farkındalığı duyumuzun çalışmasını sağlamaktadır.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir