fbpx

Duyu Bütünleme Bozukluğu

Duyu Bütünleme Bozukluğu

6 sene önce paylaşıldı.

Nörolojik bir bozukluk olarak karşımıza çıkan duyu bütünleme bozukluğu, kişilerin duyu organlarından gelen sinyallerin, beyne doğru bir şekilde iletilememe durumudur.

Bu bozukluk çoğunlukla çocuklarda görülmektedir. Farklı iki duyu arasında olan koordinasyonun sağlanamamasından kaynaklanır. Bu yüzden de genellikle otizm ile karşılaştırılır.

Duyu organlarımızın beynimize ilettiği veriler doğrultusunda beynimiz vücudumuzun çevreyi algılamasını ve doğru reaksiyonlar göstermesini sağlar.

Fakat duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar genellikle bulunduğu ortama uyum sağlamakta zorluk çekmesi dışında öğrenme ve gelişimlerinde de sorunlar ortaya çıkar.

Duyu bütünleme bozukluğu aslında her yaş grubu çocuklarda gözlemlenebilir.

Hemen tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda da bozukluk devam eder. Fakat her zaman aynı belirtileri vermez.

Duyu bütünleme bozukluğunun genel belirtileri çocuktan çoğu farklılık göstermekle birlikte sifon sesi, çatal ve bıçak seslerini duyduklarında aşırı tepki verebilir ve agresif davranmaya başlar.

Kalabalık ortamlara girdiğinde rahat edemediği için kendini çok gergin hisseder ve kendisini iletişime kapatır. Bazen de oldukça sakin ve sessiz kalırlar.

Bir şey söylediğinizde geç algıladıkları için hemen tepki vermezler. Denge problemi yaşarlar ve sık sık düşerler. Dikkat dağınıklığı fazlaca olur ve genelde kendilerini beceriksiz ve yetersiz görürler.

Bu ve bunun gibi sorunlar gözlemlendiğinde hemen bir uzmana başvurulmalıdır.

Sizin de yakınınız ya da çocuğunuza duyu bütünleme bozukluğunun tanısı konulmuş ise panik yapmamalısınız. Çünkü bu bozukluğun tedavisi bulunmaktadır.

Tanı konulduktan sonra çocuğunuzun gün içerisindeki hareketlerini sürekli olarak gözlemlemeli, olumsuz davranış ve hareketlerle karşılaştığınızda bu durumu karakterine bağlamamalısınız.

Bu dönemin zor bir dönem olduğunu unutmamalı ve çocuğunuza karşı oldukça sabırlı yaklaşmalısınız. Çocuklarınızla birlikte uzmanların belirlediği oyunları oynayarak tedavi sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

Düzenli olarak bu tarz oyunlar oynadığınızda ilerleyen zamanlarda çevreye daha kolay uyum sağlamaya başladığını görmüş olacaksınız. Bozukluk ne kadar erken fark edilip tedavi edilirse iyileşme süreci de hızlanacaktır.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir